O tornjacima

Kod pasa tornjaka, mužjaka, nagoni i dominiranje nad drugim psima su jako izraženi. Kod tornjaka se mora znati tko je glavni, tko je u svemu prvi, a jaku i veliku ulogu u svemu tome igra i vlasnik pasa.

Ako je vlasnik čvrsta ruka, psi će biti mirniji, sukoba će biti manje. Psi tornjaci svoga vlasnika doživljavaju kao nešto što oni vole ili čega se boje, prihvaćaju ga za svoga vođu, ali ne baš klasično kao vođu čopora, jer nikad ne strahuju hoće li im se vlasnik približiti hrani ili ženki, naprotiv, dolasku vlasnikovom se vesele jer on je taj koji će im dati hranu, on je taj koji je zatvorio ženku i on će je radi ljubavnog čina mužjaku i pustiti. Pri puštanju ženke, kad je pas ugleda, on vlasnika više i ne primjećuje. Dakle, vlasnik je samo pozitivna ili negativna osoba u njihovom životu i radi toga će oni međusobno rješavati svoje probleme i težiti ka najvišem mjestu u čoporu, neovisno o vlasniku.

Svojstvene karakterne osobine tornjaka su pouzdanost, stabilnost, izdržljivost, prilagodljivost, čuvarski i obrambeni nagon, vjernost i skromnost.

Tornjaci su emotivni i inteligentni psi, mirne i staložene naravi.

Mladi tornjak če zbog svoje prirodne radoznalosti posebno uživati u igri s djecom i njihovim zajedničkim istraživanjima, dok je odnos odraslog tornjaka prema djeci strpljiv, nježan i zaštitnički.
Tornjak je snažan pas, ali ne preteških kostiju, izuzetno čvrst, skladan, kvadratičan.

Udovi su čvrsti, povezani, hod dostojanstven i izdašan.

Zubalo je škarasto, snažno, njuška je tupa, klinasta uglavnom lupoidna. Uši su preklopljene, srednje duge, odlakane a oči tamne, bademastog oblika.

Tornjak u dobi od 12-15 mjeseci dosegne svoju punu visinu, ali u masi i težini se razvija sve do 3 godine starosti. Posebna odlika ove pasmine je dlaka, vrlo gusta i duga te posebno bujna u grivi, zastavicama i repu koji se u afektu drži uspravno.