Priča o mojoj Janet Boss-tor

05.02.2018.

Kako je mojoj divnoj curki danas rođendan iskoristit ću priliku za priču o njoj. Jednog zimskog dana,snijeg do koljena na – 5 hladnoće odlučila sam uparit dvoje divnih pasa,njenu majku Vitu i predivnog oca Lemija,multi šampiona.Njena majka Vita odlučila je dulje nego obično nositi te bebe pa smo na njih čekali punih 69 dana.Pomno smo pratili majku,nadzirali svaki dan od 63 dana otkucaje srca beba i željno ih iščekivali,moleći boga da sve bude u redu.05.02.2011 već 69 na 70 dan u 1 sat u noć majka Vita je krenula s trudovima.Već kod prve bebe shvatila sam da su mnogo teže i veće nego inače no nije bilo ni čudno jer ih je nosila 6 dana dulje nego inače i bilo ih je 5.Sve bebe bile su od 630 g – 690 g. Ogromne prekrasne debele buce :) . I stigla je ona negdje oko pola 3 u noć,moja curica,još onako mokru primila sam je i pomno pogledala,divna glavica,lijepa krupna curica,bijela na majku i oca sa divnom bijelo smeđom simetričnom glavom.Odmah sam se zaljubila i odlučila je pratit.Vrijeme je prolazilo i ona je bivala sve ljepša.

Odlučila sam da će definitivno ostat kod kuće,njene kretnje već kao u bebe od 6 tjedana bile su divne,njen temperament za poželit a inteligencija posebna. Imala je stav i znala je šta želi. Zabavljale smo se svaki dan i polako krenule s radom,odmah je shvatila povodac i uživala je radit i slušat.Nikad se ne bi micala od mene i uvijek bi me vjerno pratila i ostajala u mojoj blizini.Sa navršenih 3 mjeseca odlučili smo je povest na prvu izložbu.Super se zabavljala,mazila sa sucem i bila ozbiljna u radu.Njena prva izložba i osvojila je BEST IN SHOW BABY

Nastavili smo s izložbama i sa njenih 9,5 mj. prvi ulazak u razred mladih cura je dobila BOB(prvak pasmine) ,,bili smo tako ponosni na nju.Uslijedile su izložbe i ona je nizala rezultate.Sa njenih godinu dana odveli smo je na cacib u Zagreb.Održavale su se 3 izložbe u 2 dana,2 caciba i jedna večernja izložba gdje su birali najljepše autohtone pse za odlazak na svjetsku izložbu u Salzburg. I evo nje opet prijavljena 63 tornjaka i sudac je opet bira za BOB.Sve 3  izložbe i apsolutni pobjednik kako ju je gđa koja vodi best in show najavila je ona moja Janet. Uspjela je pobjedit i svog oca Lemija već svjetskog prvaka. U best in showu oba dana strani suci su je birali na postolje u ogromnoj konkurenciji pasa svih pasmina.

Ona bi svaki puta stala na to postolje ponosna sama na sebe.Taj vikend osvojila je hrpu nagrada

Uslijedila je specijalna izložba tornjaka i evo je opet BISS

Napokon je došao i taj dan – odlazak na svjetsku izložbu. 5 sati vožnje do tamo,ogromna gužva,11000 pasa.Smjestili smo se i krenulo je suđenje.Strani sudac odlučio je da se vraćamo kući sa osvojenom titulom mlade svjetske prvakinje.Moja curica sa već osvojenim šampionatom mlade hrvatske prvakinje sada je postala i mlada svjetska prvakinja a samo 15 mjeseci stara.

Vrijeme je prolazilo,navršila je 2 godine,odlučili smo pričekat njeno tjeranje i pokušat je uparit sa divnim čupavim mužjakom Gordom duplim europskim prvakom koji je u našem vlasništvu.

Na prvom ultrazvuku mjesec dana nakon parenja vidjeli smo samo 1 bebu.Lagano nas je uhvatio strah, velika ženka sa samo 1 štenetom … 14.05.2013 njoj je 64 dan skotnosti.U 7 ujutro trčala je dvorištem sa repom gore,lajala i ispuštala neke čudne zvukove uz sve to,kao da ne zna hoće li zalajat ili zacvilit. Znala sam okot je krenuo ali njoj je prvi puta i ne zna šta se dešava.Pratila sam je tako još sat i pola i u pola 9 ušla sa stvarima kod nje.Čekala me iza vrata sjedeći i kada sam ušla digla se,okrenula i pogledala dolje pa brzo u mene kao da mi želi reći vidi nešto se događa.Na podu je bila mala lokvica vode jer je puknuo vodenjak. Ušla je s menom u kotilicu i par minuta iza uslijedili su trudovi.Tiskala je i tiskala ne spuštajući pogleda s mene ali bebe nema,nakon 10 minuta izašla je guza,ajmee jedna beba i još ide na zadak a ona uporno gleda u mene kao da me pita – gdje je beba,hoće li bit sve o.k.Još 10 minuta tiskanja bez prestanka,beba je izlazila ali nikako dovoljno da je uspijem uhvatit i pomognem izvući do kraja,samo repić i guza i nikako dalje.Već kod prvog izlaska vidjela sam da je beba ogromna i da če se mora potrudit i pomučit da je istisne. napokon nakon 20 minuta stigla je,mala tricolorka naša Puma.Jedna jedina mamina princeza.

Kako ju je samo ona čuvala i pazila.najdivnija majka na svijetu.Pratila sam je preko kamere kada bi ona mislila da je sama s njom i da je nitko ne vidi,stalno bi je prala i čistila,pazila na nju kao oko u glavi.Njihove igre su bile nešto najdivnije šta sam ikada doživjela.Njihova povezanost prekrasna.

Puma je naravno ostala s nama kod kuće jer je nismo htjeli odvajat od divne majke.

Nakon godinu i pola obje smo odveli na europsku izložbu pasa u Brno i vratili se kući sa mladom europskom prvakinjom Pumom i majkom Janet koja je osvojila titulu europske prvakinje.

Nakon nekog vremena odlučili smo je uparit još jednom sa istim mužjakom. Ovaj puta je ultrazvuk opet kazao samo jednu bebu.Pa nije valjda pitala sam se… i kako se okot bližio ostajala bi provodit više vremena s njom i tako jedan dan legle smo nas dvije u kotilicu.Ja bi je mazila i pričala joj a ona bi se skroz opustila i predala. Stavila sam ruke na njen trbuh i krenula je lagano pipat i evo ga,ne može bit 1 beba,pipam ih 3. Nitko mi nije vjerovao da moja Janet nema 1 bebu već 3. 15.03.2014 krenula je kopat oko 22 navečer pa se smirila i zaspala na kratko. Čekala sam ali ne dugo..U 23.30 prva beba je stigla pa sat vremena ništa i opet trudovi,bila sam u pravu stigla je i druga beba i iza nje još jedna.2 dečka i 1 cura. Jedan od tih dečka bio je predivan,čim je izašao,uzela sam ga u ruke,pogledala i rekla ovo je moja beba,on če ostat živit s majkom,divno stvorenje.

Bila sam u pravu još jednom,kako je vrijeme prolazilo shvatila sam da mi je opet dala jedno predivno stvorenje,mog Uragana.

Sin joj je izrastao u divno stvorenje,velikog šampiona ali o njemu čemu drugi puta.

Ušla je u 5 godinu života a kao da nikada bebe nije imala,izgledala je savršeno.Razmišljali smo šta da radimo,da li da pokušamo još jednom pa treća sreća s istim dečkom.Tako smo i napravili i ovaj puta imali više sreće. Na svijet je donijela 8 divnih beba,5 cura i 3 dečka.

Sada su to već psi od 3 godine,neki od njih šampioni sa velikim rezultatima a jedna od njih curica Lejla ostala je sa nama. Lejla(desno) sa bracom Lionom.

Ona je najdivnija majka koju sam ikada vidjela,uvijek bez grubosti,strašno pažljiva i strpljiva i totalno uživa u majčinstvu.Ne smeta je kada su bebe već veće i ponekada naporne,ne ona bi uvijek redovno spavala s njima,nikada ih ne bi napuštala. Ona je jedno predivno stvorenje,poslušno,inteligentno i tu  inteligenciju prenaša na svoje potomke.

Njeno zadnje leglo bilo je bilo je prije 14 mj. sa divnim mužjakom,našim Victorom

5 cura i 5 dečka,naše S leglo a sa nama su ostali sin sultan i kćer Silla.

Moja Janet danas ima 7 godina ona je mlada hrvatska prvakinja,zrela hrvatska prvakinja,mlada svjetska prvakinja,europska prvakinja i klupska prvakinja.

Ženka koja je dala divne potomke,velike šampione na koju možemo bit jako ponosni.

Boss-tor

 
 

komentara