IZLOŽBENI PAS-ŠAMPION

06.02.2018.

Puno me ljudi pita,kako ti je pas ovako lijep,kako mu je ovako divna dlaka,kako je uvijek u tako dobroj kondiciji ? I ja bi htio imat šampiona i svjetskog prvaka !
Prije svakog takvog divnog psa morate znati da stoje sati i sati proučavanja genetike,rodovnika,linija,pažljivog biranja parnjaka,uspješnog parenja.
Nakon toga dolazi trenutak kada stižu bebe i uvijek se molite bogu,samo da bude sve u redu,prvenstveno s majkom a naravno onda i s bebama.
Provedete sate i sate na okotu,pomažete i brinete o majci,pratite njeno ponašanje sa svakom novom bebom,puno puta se uhvatim da tiskam zajedno s njom i uvijek sam joj podrška,njene me oči prate i ne smijem pokazat nervozu ni u jednom trenutku.
Svaki novi dan života štenaca je uspjeh jer tornjakuše su velike i snažne ženke a štenad je malena i mogu vrlo brzo otpuzat ispod majke pa stalno morate bit na oprezu.
Kako vrijeme prolazi došao je trenutak da odaberete svoje „prvobirano“ štene,ono koje vam stalno pada u oči,ono za koje vas oko stalno vuče.
Proučavate svaki dio njegovog tijela,dlaku,pigment,temperament,anatomiju,kretnje,ponašanje sa ostalom braćom a onda sa ljudima i ostalim psima.
I napokon se odlučite…e tek sada je posla pred vama.
Moram vam reći da se šampion ni svjetski prvak ne rađa,on se stvara !!!!
Sati i sati,mjeseci rada,treniranja,pravilna prehrana,njega dlake,održavanje kondicije jer pogriješite li u startu kasnije teško da čete to nadoknadit. Vjerojatno čete se morat odreći nekih stvari da bi ste mogli priuštit svom psu potrebno.
Izložbeni šamponi,četke,profesionalni fenovi,izložbene ogrlice i lajne sve je to jako skupo a želite li da vam pas lijepo izgleda sve vam to treba.
Sati i sati kupanja,sušenja i pripremanja dlake,sprejevi,puderi….. za sve ovo psa treba privikavat i učit ga da mu sve ovo nije stresno.
I evo došli smo do izložbe,put,gužva,buka,nervoza,znoj,psi laju,reže,mužjaci bi se potukli. Imate li dominantnog psa a niste li ga odgojili teško da čete uspjet bilo šta odradit i pokazat psa u najboljem svijetlu. Pas kod kuće i na izložbi nije jedno te isto.
Pas se kraj vas treba osječat sigurno a za to morate stvorit sa svojim psom kontakt kroz rad i igru,pas vam mora vjerovat u svakom trenutku da bi u ringu odradio sve šta ste ga naučili.. U ringu Vi i Vaš pas morate biti jedno i oboje morate uživat u tome šta radite.
Sudac ne ocjenjuje samo vašeg psa nego i vas.
Uz sve ovo morate imate i puno sreće da bude sve kako ste zamislili.
Ovo je skraćena verzija svega onog šta mi prolazimo ali smo zato sa svakim novim šampionom ponosni i sretni.
Behind every great player, there is a great coach !!!!
Boss-tor

komentara